Вкусни локумки от старите тетрадки на мама.. 🫔😍
Коледа наближава,апетита се увеличава и сетивата искат да бъдат поглезени! 🎅☺ Какво по-сладко от тесто с малко локумче.. 😋
Подсладете се заедно с мен и моята рецепта,която внася настроение и усещане за домашен,зимен уют! ❄🏠 С пудра захар,живота става сладък като мед... Да похапнем с Любов!
Има снимки от два различни пъти в които ги правих,за Коледа ги направих по-едри,а за Великден ги направих сладки дребосъци.
Продукти:
- брашно - 4 ч.ч. + 1/2 ч.ч. (с вместимост 250 мл. за доизмесване)
- сол - 1 ч.л.
- захар - 3 ч.л.
- свинска мас - 1 ч.ч. (с вместимост 250 мл.) /Ако нямате мас,използвайте краве масло,но да бъде размекнато./
- бяло,студено вино - 1 ч.ч. (с вместимост 200 мл.)
- локум - 2 кутии
• пудра захар - за поръсване
Приготвяне:
Сипваме 4 ч.ч. брашно в купа,добавяме 1 ч.л. сол,добавяме 3 ч.л. захар,към тях добавяме 1 ч.ч. свинска мас с вместимост 250 мл. , не е нужно да бъде разтопена. Започваме да бъркаме,докато добие вид на мокър пясък,около 2 минути. Когато е готово,постепенно добавяме 1 ч.ч. = 200 мл. студено,бяло вино,докато бъркаме. Бъркаме докато сместа започне да се отделя от стените на купата и започне да се получава тесто. Прехвърляме на плота и за кратко доизмесваме с 1/2 ч.ч. брашно /с вместимост 250 мл./ , докато се получи хубаво и гладко тесто. Тестото се разделя на 7 топки. Подготвяме си локума. Режем на кубчета 2 кутии локум. Разточваме всяка топка на много тънко и във възможно най-правилния кръг,който можем да направим. Режем кръга на триъгълни парчета. В широкия край на всяко парченце поставяме по 1/4 локум. И завиваме тестото в посока към центъра. Загряваме предварително фурната на 200 градуса,като вклчюваме на горно и долно печене за 15 минути,без вентилатор на средно ниво. В тава слагаме хартия за печене и подреждаме навитите парченца. Трябва леко да се зачервят и са готови. Изваждат се и се подреждат. От моята доза тесто,винаги излизат две тави. Поръсват се с пудра захар.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар