Чесново пилешко с лучен сос и гарнитура ориз















С тази вкусотия,веднъж посрещнахме Димитровден у дома,моя именик страшно я хареса и поиска допълнително,както обикновено... 🍴❤️ Лука обработен по този начин придава сладост на ястието,месото е сочно,а ориза се топи в устата! Много апетитно! 🍗🧅🍚




         Продукти за ястието:


  • пилешки бутчета - 8 бр.
  • кромид лук - 800 гр. /нарязан на полумесеци/
  • чесън - 8 скилидки 
  • готварска,пълномаслена сметана - 500 мл.
  • пилешки бульон - 200 мл.  /купешки или приготвен домашно/
  • краве масло - 80 гр. 
  • олио - 2 с.л. 
  • брашно - 2 равни с.л. 
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. 
  • магданоз за поръсване 

    Продукти за гарнитурата:

  • ориз - 2 ч.ч. 
  • краве масло - 2 ч.л. 
  • олио - 2 с.л.
  • бахар - няколко зрънца 
  • черен пипер - 1 щипка 
  • сол - 2 ч.л.
  • вода - 8 ч.ч. /с вместимост 250 мл./ 

Приготвяне на месото:

Ако бутчетата ни са с кост ги обезкостяваме и отстраняваме кожата,поръсваме с черен пипер и сол всяко бутче от двете страни. Намазняваме тиган с олио,загряваме на умерен котлон и започваме да запичаме бутчетата от двете страни,след като почервенеят леко,ги изваждаме,оставяме да изстинат,след което нарязваме на късчета. Слагаме маслото в нагорещения тиган,след това добавяме лука,намаляме котлона и задушаваме под капак,докато леко омекне. Махаме капака и добавяме брашното и червения пипер,разбъркваме,след което добавяме горещия бульон,който сме подготвили,така оставяме без капк 5 минути и добавяме сметаната,след което изчакваме още 5 минутки и слагаме месото в соса,оставяме да къкри 15 минутки. След това добавяме счукания чесън и след 2 - 3 минутки поръсваме с нарязания магданоз и сме готови

Приготвяне на ориза:

Измиваме ориза със студена вода,докато водата стане бистра. В дълбок съд сипваме 8 ч.ч. вода,като чашата ни е с вместимост 250мл. , слагаме ориза във водата,пускаме котлона на умерена температура,след като водата леко загрее посоляваме,слагаме черен пипер,бахар,маслото и олиото. Оставяме на тих огън,като бъркаме от време на време до изпаряване на водата и готовност на ориза. Приготвен по този начин,ориза няма да е слепнат,ще бъде мекичък и вкусен!
Добър апетит! 💟


 

Коментари