Моето негърче с прясно мляко,какао и шоколад 🥧🍫




О,детски години! Вкъщи мирише на разкошен шоколад и уютен дом! Негърчето ми напомня на студените зимни вечери,когато бях малка и мама правеше негърче,още докато го правеше облизвахме глазурата останала по бъркалката и аз все още го правя,това е най-забавната част от направата му! 👩🏼‍🍳🥄😋💟


Всички продукти трябва да са на стайна температура,вместимостта на чаената чаша с която измервах е 250 мл. 


Продукти:

За тестото: 

  • 3 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1 ч.ч. кисело мляко /400гр./ 
  • 1 ч.л. сода
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. какао

За глазурата: 

  • 1/2 краве масло от 125 гр. /63гр./
  • Кулинарен млечен шоколад /100гр./
  • 3 с.л. захар
  • 100 мл. прясно мляко
  • 3 с.л. какао 

Приготвяне: 

Блата:

Разбиваме с миксер яйцата със захарта до получаване на пухкав,бял крем. В чашата с кисело мляко,слагаме содата,разбъркваме и чакаме да шупне. Добавяме киселото мляко към сместа,добавяме олиото и разбъркваме с миксер. Добавяме брашното и какаото,оставяме миксера и започваме бавно да бъркаме с шпатула до получаване на гладка какаова смес. Намазняваме тавичката с малко олио,след това набрашняваме,за да не залепне блата и изсипваме сместа в нея. Моята е с размери 28х24. Поставяме тавичката посредата на фурната и печем на 180 градуса за 40 минути до готовност. Проверявате дали е изпечен блата,като забодете клечка за зъби и ако излезе суха значи е готов. Оставяме блата да изстине и започваме да правим глазурата. 

Глазурата: 

В касерола разтапяме маслото,след това добавяме шоколада,след като се разтопи добавяме захарта и млякото,добавяме и какаото,разбъркваме добре,и след като захарта се е разтопила и всички продукти са се смесили добре,хубавата ни глазура е готова!
 Изстиналия блат режем на квадрати или ромбоиди,това е лично предпочитание и започваме да поливаме глазурата,когато я полеете цялата,раздрусайте тавичката,за да влезе глазурата в разрезите. Готови сме! Да ви е сладко! 

Бележки: 

Когато стигнем до бъркането на брашното и какаото,оставяме миксера и бъркаме с шпатула защото не трябва да се прекалява с бъркането на това тесто,консистенцията ще се развали и няма да бухне както бихме искали. Пробвала съм да разбивам само с миксер,блата става тънък,но също е убийствено вкусно! Разликата е просто в това дали бихме искали бухнал блат като гъба или тънък блат като за торта и в двата случая не е грешка,зависи от вашите предпочитания! Важно е блата да е изстинал,за да полеем горещата глазура защото иначе,ако и блата и глазурата са горещи ще се разкашка и няма да получим желаният ефект!

👩🏼‍🍳Видео с рецептата в канала ми! ⬇️






 



Коментари