Шоколадова фантазия на Лейди Ив 🍰🍓🥰
❤ Обичам те Dee ❤
Ех,Любов.. Нарекох тази торта Шоколадова фантазия на Лейди Ив,защото я правих в движение,а не по някаква предварителна рецепта,направих я с крем и глазура с които съм правила други десерти и ги обожавам,затова реших да ги опитам и на торта,получи се наистина фантазия.. 😋🍫😌 Любимия ми не спря да повтаря колко е страхотна,яка,уникална и още подобни епитети. 🥰 А мама,която също обожава всичко,което правя каза,че не може да се спре да хапва и тортата е фантазия,красива и страшно вкусна,така се появи и името на тортата. 💜 И така на 14 февруари направих тази торта за моя любим мъж с много Любов! 👑❤ Бях си вкъщи с прекрасната ни 6 месечна дъщеричка,а той беше на работа и тя ме вдъхновяваше,беше взела една от шпатулите ми и си играеше с нея,беше моята малка помощница и с нея,него и хубавата ни торта имахме нашият специален Свети Валентин! 👨👩👧🥰 Обичайте се и си правете изненади в името на Любовта,не само на този празник.. Пожелавам ви Любов! ❤❤
Продукти за блатовете:
/Това са продуктите за един блат,а тортата има два блата./
• 4 яйца
• 3 с.л. брашно
• 1 с.л. какао
• 4 с.л. захар
Продукти за какаовия крем:
• 150 гр. краве масло
• 150 гр. пудра захар
• 2 с.л. какао
Продукти за шоколадовата глазура:
• 1/2 краве масло от 125 гр. /63гр./
• кулинарен млечен шоколад /100гр./
• 3 с.л. захар
• 100 мл. прясно мляко
• 3 с.л. какао
• Захарния сироп се прави от 500 мл. вода и 1 ч.ч. захар с вместимост 200мл.
• Украсата на тортата е от 200 мл. сладка готварска сметана и 300 гр. ягоди.
Приготвяне на блатовете:
Първо разделяме жълтъците и белтъците. Започваме да разбиваме белтъците на най-ниската степен на миксера и бавно увеличаваме степените,докато стигнем до максимална скорост,белтъците удвояват обема си и се получава бял,пухка крем. Добавяме захарта и разбиваме на максимална скорост с миксера,докато захарта се разтопи напълно. Започваме да добавяме постепенно жълтъците и четирите поотделно,всеки жълтък разбиваме на максимална скорост. Получаваме гъст крем с жълтеникав оттенък. Слагаме какаото в брашното,разбъркваме,за да ги смесим и пресяваме директно в крема. Започваме бавно да бъркаме с шпатула до получаване на гладък,въздушен крем. Слагаме хартия за печене в тавичка и равномерно изсипваме крема в нея. Раздрусваме от всички страни тавичката,за да изчезнат балончетата,които се образуват в сместа и да стане тя равномерна. (Моята тавичка е във формата на сърце с размери 23х25х4 см.) Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса за 40 минути без вентилатор,като слагаме тавичката посредата на на фурната,да се пече отгоре и отдолу. Не отваряйте фурната,за да проверявате дали е изпечен блата,за да не спадне. След 40 минути проверете,като го боднете с клечка за зъби,ако е суха е готов. Обърнете го надолу с тавичката и го оставете да изстива. Аз направих два блата. И докато втория изстиваше,започнах да приготвям какаовия крем. Блатовете стават въздушни и меки като гъба. Следва направата на какаовия крем.
Приготвяне на какаовия крем:
Слагаме маслото в купа и към него прибавяме пудрата захар,започваме да бъркаме с миксера,докато станат като мокър пясък,добавяме какаото и сменяме бъркалките с тези за разбъркване на тесто и с миксера започваме да бъркаме,докато стане крем. Оставяме крема настрана и следва сиропа за напояване на блатовете.
Приготвяне на захарния сироп:
Загряваме водата в касерола и слагаме захарта,след като заври и захарта е разтопена,сиропа е готов. Следва сглобяването на тортата.
Приготвяне на тортата:
Внимателно отделяме хартията за печене от блата. Започваме да напояваме с горещия сироп целият блат. Когато сме готови,изчакваме 15 минути да попие сиропа и започваме да мажем блата с какаовия крем,намазваме обилно отгоре и от всички страни и поставяме отгоре втория блат. Напояваме и него го със захарния сироп,изчакваме 15 минути и го мажем обилно с какаовия крем. Оставяме блатовете настрана и започваме да правим глазурата с която ще залеем отгоре.
Приготвяне на шоколадовата глазура:
В касерола разтапяме маслото,добавяме шоколада и като се разтопи,добавяме захарта и какаото. Бъркаме,докато стане гладка шоколадова глазура. Горещата глазура намазваме обилно,върху втория блат и от всички страни на нашата торта. Следва украсяването на тортата. Режем ягодките на две и украсяваме тортата отгоре по края във формата на сърце,както и долу в основата й. С миксер разбиваме сладката сметана за готвене и с шприц украсяваме тортата посредата. Оставяме тортата за 1 час в хладилника и после хапваме сладко! Добър апетит!
Бележки:
1. Колкото яйца слагате за блатовете,толкова и лъжици захар и брашно трябва да сложите. За моята малка форма 23х25х4 слагам по четири,за по-голяма форма сложете по шест. Ако правите кафеви блатове замествате едната лъжица брашно с една лъжица какао,тоест в моя случай слагате 3 лъжици брашно и 1 лъжица какао. Ако правите бели блатове,слагате 4 лъжици брашно без какао.
2. Тайната на блатовете е в начина на разбиване и в това да не отваряте фурната преди да изтекат минутите за печене.
3. Не слагайте хартия за печене по стените на тавичката,а само на дъното защото това подпомага изкачването на блата по тавичката и подпомага за неговия обем.
4. Оставете блатовете хубаво да изстинат преди да започнете направата на тортата. Нека захарния ви сироп да бъде горещ,а блата студен като сиропирате и нека шоколадовата глазура,която се слага накрая да бъде също гореща.
• 4 яйца
• 3 с.л. брашно
• 1 с.л. какао
• 4 с.л. захар
Продукти за какаовия крем:
• 150 гр. краве масло
• 150 гр. пудра захар
• 2 с.л. какао
Продукти за шоколадовата глазура:
• 1/2 краве масло от 125 гр. /63гр./
• кулинарен млечен шоколад /100гр./
• 3 с.л. захар
• 100 мл. прясно мляко
• 3 с.л. какао
• Захарния сироп се прави от 500 мл. вода и 1 ч.ч. захар с вместимост 200мл.
• Украсата на тортата е от 200 мл. сладка готварска сметана и 300 гр. ягоди.
Приготвяне на блатовете:
Първо разделяме жълтъците и белтъците. Започваме да разбиваме белтъците на най-ниската степен на миксера и бавно увеличаваме степените,докато стигнем до максимална скорост,белтъците удвояват обема си и се получава бял,пухка крем. Добавяме захарта и разбиваме на максимална скорост с миксера,докато захарта се разтопи напълно. Започваме да добавяме постепенно жълтъците и четирите поотделно,всеки жълтък разбиваме на максимална скорост. Получаваме гъст крем с жълтеникав оттенък. Слагаме какаото в брашното,разбъркваме,за да ги смесим и пресяваме директно в крема. Започваме бавно да бъркаме с шпатула до получаване на гладък,въздушен крем. Слагаме хартия за печене в тавичка и равномерно изсипваме крема в нея. Раздрусваме от всички страни тавичката,за да изчезнат балончетата,които се образуват в сместа и да стане тя равномерна. (Моята тавичка е във формата на сърце с размери 23х25х4 см.) Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса за 40 минути без вентилатор,като слагаме тавичката посредата на на фурната,да се пече отгоре и отдолу. Не отваряйте фурната,за да проверявате дали е изпечен блата,за да не спадне. След 40 минути проверете,като го боднете с клечка за зъби,ако е суха е готов. Обърнете го надолу с тавичката и го оставете да изстива. Аз направих два блата. И докато втория изстиваше,започнах да приготвям какаовия крем. Блатовете стават въздушни и меки като гъба. Следва направата на какаовия крем.
Приготвяне на какаовия крем:
Слагаме маслото в купа и към него прибавяме пудрата захар,започваме да бъркаме с миксера,докато станат като мокър пясък,добавяме какаото и сменяме бъркалките с тези за разбъркване на тесто и с миксера започваме да бъркаме,докато стане крем. Оставяме крема настрана и следва сиропа за напояване на блатовете.
Приготвяне на захарния сироп:
Загряваме водата в касерола и слагаме захарта,след като заври и захарта е разтопена,сиропа е готов. Следва сглобяването на тортата.
Приготвяне на тортата:
Внимателно отделяме хартията за печене от блата. Започваме да напояваме с горещия сироп целият блат. Когато сме готови,изчакваме 15 минути да попие сиропа и започваме да мажем блата с какаовия крем,намазваме обилно отгоре и от всички страни и поставяме отгоре втория блат. Напояваме и него го със захарния сироп,изчакваме 15 минути и го мажем обилно с какаовия крем. Оставяме блатовете настрана и започваме да правим глазурата с която ще залеем отгоре.
Приготвяне на шоколадовата глазура:
В касерола разтапяме маслото,добавяме шоколада и като се разтопи,добавяме захарта и какаото. Бъркаме,докато стане гладка шоколадова глазура. Горещата глазура намазваме обилно,върху втория блат и от всички страни на нашата торта. Следва украсяването на тортата. Режем ягодките на две и украсяваме тортата отгоре по края във формата на сърце,както и долу в основата й. С миксер разбиваме сладката сметана за готвене и с шприц украсяваме тортата посредата. Оставяме тортата за 1 час в хладилника и после хапваме сладко! Добър апетит!
Бележки:
1. Колкото яйца слагате за блатовете,толкова и лъжици захар и брашно трябва да сложите. За моята малка форма 23х25х4 слагам по четири,за по-голяма форма сложете по шест. Ако правите кафеви блатове замествате едната лъжица брашно с една лъжица какао,тоест в моя случай слагате 3 лъжици брашно и 1 лъжица какао. Ако правите бели блатове,слагате 4 лъжици брашно без какао.
2. Тайната на блатовете е в начина на разбиване и в това да не отваряте фурната преди да изтекат минутите за печене.
3. Не слагайте хартия за печене по стените на тавичката,а само на дъното защото това подпомага изкачването на блата по тавичката и подпомага за неговия обем.
4. Оставете блатовете хубаво да изстинат преди да започнете направата на тортата. Нека захарния ви сироп да бъде горещ,а блата студен като сиропирате и нека шоколадовата глазура,която се слага накрая да бъде също гореща.
👩🏼🍳 Видео с рецептата в канала ми! ⬇️





Коментари
Публикуване на коментар