Войнишки курабийки 🍪🐰




 












Войнишки или както още им казват обикновени курабийки,не са с много продукти,не се изисква много за направата им,но са много вкусни и леки,подходящи са за кафе,чай,сок.. подхождат си с всичко! ☕🍵🧃 Будят сладки спомени от детсвото,аромата им създава уют и въпреки,че има толкова много модерни и нови рецепти за всякакви сладки,мисля,че тези класически курабийки винаги ще са на мода! 🏡💌 Аз направих курабийки и под формата на зайчета,защото ги приготвих за Великден. 🙏🏻🐇 Всичко го има на снимки стъпка по стъпка в групата ми във фейсбук! 📸💻
Да ви е вкусно! 😋💟


Продукти: 

• Брашно - 700 гр. Пшенично брашно София Мел ЕКСТРА
• Захар - 1 ч.ч. /С вместимост 250 мл./ 
• Кисело мляко - 1 ч.ч. /С вместимост 250 мл.
• Яйца - 4 бр. /За сместа 4 яйца + 1 жълтък от друго яйце за намазване на курабийките.
• Хлебна сода - 1 ч.л.
• Ванилия - 2 бр. 
• Олио - 3/4 ч.ч.


Приготвяне: 

Пресяваме брашното,в купа разбиваме всички останали продукти заедно и започваме да добавяме към тях малко по малко от брашноно,като разбиваме с миксер. След като сместа стане трудна за бъркане с миксер,започваме да месим с ръце. Продължаваме да добавяме брашно и да месим,докато получим меко тесто от което можем да оформим с лекота топчета. На мен 700 грама ми бяха достатъчни,ако на вас ви се налага може да добавите още малко брашно. Когато тестото стане мекичко,но не плътно и стегнато като за питка,а лесно разтеглящо се е време за правенето на курабийките. Слагаме хартия за печене в тавичка,от тестото оформяме топчета с големина на орех и нареждаме в тавичката на достатъчно разстояние,защото по време на печетето ще се надигнат. Аз оформих и няколко зайчета с форма за сладки по случай Великден. Намазваме курабийките с разбит жълтък и поръсваме със захар. Предварително загряваме фурната на 180° C и печем на средно ниво на фурната,курабийките са готови,когато придобият лек златист цвят. От това тесто излязоха 50 броя курабийки. Да ви е сладко!




Коментари