Погача от Северна България 🥮🇧🇬
Правила съм тази погача за Бъдни Вечер и за празника на народа ни 3-ти март! 🦁🇧🇬 Мнозина чужденци,които са пребивавали през нашите земи са били възхитени от майсторлъка на българките и техните пити и баници. 🤍💚❤ Погача с масло,която поднасям с шарена сол и мед,вкъщи ухае на България! Добър апетит! 🥮🍯😋
Продукти:
• 100 мл. прясно мляко
• 2 пакетчета суха мая
• 1 кг. брашно
• 5 яйца (на 2 от тях ще ползваме само жълтъците)
• 3 с.л. кисело мляко
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 2 с.л. олио
• 200 мл. топла вода
• 50 гр. краве масло
Приготвяне:
Затопляме леко прясното мляко и разтваряме маята в него. След като пресеем брашното,правим кладенче посредата,аз го правя с опакото на супена лъжица,става много бързо и удобно. В кладенчето слагаме трите яйца,киселото мляко,сипваме прясното мляко с разтворената мая,солта,захарта,олиото и топлата вода. Започваме да месим тесто,то трябва да бъде меко и гладко. След като е готово го разделяме на три равни части и оформяме на топки. Слагаме всяка една топка в отделна чиния,намазваме с малко олио и покриваме с памучна кърпа,оставяме ги да втасват 30 минути. След 30 минути,сипваме малко брашно на плота и поотделно премесваме всяка една топка тесто. Разточваме всяка топка в елипсовидна форма с дебелина около 0,5 см. Намазваме първата разточена топка с разтопено масло,върху нея поставяме втората разточена топка,отново намазваме с разтопено масло и поставяме третата разточена топка,като отово намазваме с масло. Режем през средата и навиваме двете части,които сме получили на руло. Нарязваме и двете рула на парчета с дебелина 5 см. , слагаме хартия за печене в тава и намазваме с масло,нареждаме в тавата парчетатахизправени,като розички. Разбиваме двата жълтъка и ги намазваме отгоре и оставяме да втасват още 20 минути. Печем на 180 градуса за половин час,без вентилатор до златиста коричка. След като изкараме погачата я напръскваме със студена вода и покриваме с кърпа. Може да сервирате с шарена сол и с мед. Да ви е сладко!
• 100 мл. прясно мляко
• 2 пакетчета суха мая
• 1 кг. брашно
• 5 яйца (на 2 от тях ще ползваме само жълтъците)
• 3 с.л. кисело мляко
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 2 с.л. олио
• 200 мл. топла вода
• 50 гр. краве масло
Приготвяне:
Затопляме леко прясното мляко и разтваряме маята в него. След като пресеем брашното,правим кладенче посредата,аз го правя с опакото на супена лъжица,става много бързо и удобно. В кладенчето слагаме трите яйца,киселото мляко,сипваме прясното мляко с разтворената мая,солта,захарта,олиото и топлата вода. Започваме да месим тесто,то трябва да бъде меко и гладко. След като е готово го разделяме на три равни части и оформяме на топки. Слагаме всяка една топка в отделна чиния,намазваме с малко олио и покриваме с памучна кърпа,оставяме ги да втасват 30 минути. След 30 минути,сипваме малко брашно на плота и поотделно премесваме всяка една топка тесто. Разточваме всяка топка в елипсовидна форма с дебелина около 0,5 см. Намазваме първата разточена топка с разтопено масло,върху нея поставяме втората разточена топка,отново намазваме с разтопено масло и поставяме третата разточена топка,като отово намазваме с масло. Режем през средата и навиваме двете части,които сме получили на руло. Нарязваме и двете рула на парчета с дебелина 5 см. , слагаме хартия за печене в тава и намазваме с масло,нареждаме в тавата парчетатахизправени,като розички. Разбиваме двата жълтъка и ги намазваме отгоре и оставяме да втасват още 20 минути. Печем на 180 градуса за половин час,без вентилатор до златиста коричка. След като изкараме погачата я напръскваме със студена вода и покриваме с кърпа. Може да сервирате с шарена сол и с мед. Да ви е сладко!
👩🏼🍳 Видео с рецептата в
канала ми! ⬇️
Коментари
Публикуване на коментар