Баклава Слънце 🥮🌞😍

 




У дома постоянно се яде сладко,но само един шоколад от магазина,не може да засити сетивата,затова предпочитам да направя цяла тава баклава и тя да изчезне за 2 часа и после гледам как се облизват пръсти.. 🥰 Хапваш 3 парчета и си заситен от вкуса на захарния сироп,хрупкащите орехи,меката кора и лекия вкус на масло! Баклавата е сладка като мед,ядеш и гориш! 🍯😌  Да ви е сладко! 🥮🥄😋💟 Правила съм я два пъти досега,затова я има в две различни тави и няколко снимки. 👩🏼‍🍳🤗


Продукти:

  • 400 гр. точени кори  
  • 400 гр. захар 
  • 400 мл. вода  
  • 300 гр. орехи  
  • 1/2 ч.л. канела 
  • 125 гр. краве масло  
  • 2 ванилии на прах

 

Приготвяне: 
 
Първото нещо от приготвянето е да направим сироп,за да може да е изстинал,когато изпечем баклавата и да я залеем,докато е топла. В касерола сипваме захарта и водата,когато захарта се разтопи,добавяме ванилията,разбъркваме и оставяме да изстива. (Аз обичам много канела,затова съм я правила като добавя 1/2 ч.л. и в сиропа,не само в плънката,става чудно! Правя я и по двата начина. Едната има повече вкус на канела,а другата е по-мека и се усеща повече масълцето.) Смиламе орехите на едро. Смесваме ги в купичка с канелата. Разстиламе корите,взимаме две и слагаме една върху друга,ръсим 2 супени лъжици от ореховата плънка. Навиваме корите на руло и с нож режем на цилиндърчета с размер около 3 см. Намазваме тава с масло и започваме да редим цилиндърчетата в кръг. Така нареждаме няколко кръга и в средата редим цилиндърчетата с отрязаната част нагоре,като розички. Разтапяме маслото и намазваме хубаво всички парченца баклава. Като ги намажем всички,останалата част от маслото изливаме равномерно отгоре. Загряваме предварително фурната на 180 градуса,поставяме тавата по средата и печем за 10 минути,докато корите получат лек и приятен цвят. Тогава намаляме фурната на 150 градуса и печем още 25 минути. Веднага след като извадим баклавата я заливаме със студения сироп. (Аз заливам всяко едно парче отделно със супена лъжица и като напоя всяко парче,отгоре равномерно заливам останалото.) Престоява 2 часа и може да си хапваме! Да ви е сладко! 


Бележки
:

Както написах по-горе,тези,които обичат много канела и искате баклавата свръх сладка,може да добавите и 1/2 ч.л. канела в сиропа,не само в плънката! Хубаво е,като режете цилиндърчетата да използвате много остър нож,за да се отрежат хубаво,иначе ще ги накъсате! Винаги заливайте баклавата със студен сироп,докато тя е още гореща!









👩🏼‍🍳 Видео с рецептата в канала ми! ⬇️






Коментари