Козунак 🥐😋

 









































Великден мина,видяхме рецепти за козунаци в изобилие и дойде време и аз да покажа моите. 🥐😏 Харесвам Великден,усещам светлината в душата си и наистина се чувствам пречистена,смирена и благодарна! 🕊🙏🏻 Правих козунаци за първи път и останах много доволна от резултата,станаха мекички,много вкусни и огромни! 👩🏼‍🍳🥐🥰 Всички,които ги опитаха се учудиха,че правя за първи път козунак и пожелаха да им дам рецепта,която не мисля,че е по - различна от останалите.. Щипка Любов,желание и старание! 🤍 Всичко го има на снимки стъпка по стъпка в групата ми. 📸 Семейството ми не искаше да се преуморявам и искаха да вземем готови козунаци,но аз имах огромно желание да опитам и да видя резултата и най-вече да ги зарадвам. 💟 Постоянно чувах колко пипкави са козунаците и дори сложни,опитах и видях,че не е така. Изпечени са в тава,а не във форми,но важен е вкуса. 
Да ви е сладко! 😋


Продукти:

• Прясно мляко - 250 мл. /Със стайна температура./
• Яйца - 4 бр. /Със стайна температура,като отделяме 1 белтък./
• Захар - 200 гр. /Плюс още 2 с.л. за поръсване./
• 800 гр. брашно /Винаги ползвам София Мел,не беше за козунак,а Пшенично брашно ЕКСТРА. Ако ви се налага,може да добавяте по още малко,докато ви се получи тестото,но на мен 800 гр. са ми точно./ 
• Олио - 150 мл.
• Лимон - 1 бр. /Използваме само кората./
• Ром - 1 с.л.
• Ванилия - 1 бр.
• Мая - 1/2 кубче
• Сол - 1 щипка
• Стафиди - 100 гр.


Приготвяне:

Първо си накисваме стафидите с малко вода,колкото да ги покрие и 1 с.л. захар,за да са готови. В купа натрошаваме маята,към нея добавяме 1 ч.л. захар от отделеното количество. Добавяме 100 мл. от отделеното количество прясно мляко и 2 с.л. брашно от отделеното количество. Разбъркваме добре и оставяме маята да се активира. Разтваряме захарта в останалото прясно мляко. Добавяме към подсладеното мляко яйцата,от които предварително отделяме 1 белтък,за да намажем козунака накрая. Разбиваме до еднородна смес и прибавяме 100 мл. от отделеното олио,останалите 50 мл. оставяме за доизмесване. Настъргваме кората от лимона и също добавяме към сместа,добавяме сол,ром и ванилия,разбъркваме хубаво. Към активираната мая,добавяме подсладеното мляко в което  преди това сме прибавили яйцата,олиото,кората на лимона,солта,рома и ванилията,разбъркваме. Сипваме брашното в широк съд,правим кладенче в средата и бавно изливаме в кладенчето цялата смес. С миксер тестото ще стане меко и еластично,каквото трябва да е. Започваме бавно да бъркаме тестото със спираловидните бъркалки за тесто. Когато се получи тесто,започваме на няколко пъти да добавяме олиото и бъркаме с миксера и накрая,когато тестото си поеме олиото го омачкваме хубаво с ръце както е в съда. После го изваждаме и месим около 2 - 3 минути. Не е нужно да го биете в плота,аз не съм го правила,само бърках с миксера и после месих с ръце. Намазняваме съд,слагаме тестото вътре и го оставяме да втасва на топло 1 час и 30 минути,като покриваме с кърпа. Тестото трябва да удвои обема си. При мен температурата в стаята беше 28° C. След като удвои обема си,разделяме на две части и от това тесто излизат два козунака. Подготвяме си тавата,в нея слагаме хартия за печене,намазняваме с малко олио и в тавата ще започнем да оформяме нашият козунак. Едната част на козунака разделяме на три равни части,всяка част разтегляме на тясна лента,поръсваме стафидите върху лентите,усукваме всяка лента и с трите усукани ленти правим плитка като на коса. По този начин правим и другата част от тестото за втория козунак и оставяме в тавата да втасват още 45 митути. Втасалите козунаци намазваме с отделения белтък и поръсваме с отделената захар,ако желаете може да поръсите с още стафиди отгоре или ядки. Моите бяха поръсени само с ядки и захар. Печем в предварително загрята фурна на 170° C на средно ниво на фурната,печем 35 минути,като при някои хора може времето да е повече,зависи от фурната,затова проверявайте с клечка за зъби,ако по нея няма нищо като боднете козунака значи е готов.


Бележки:

• Първоначално аз реших да направя един голям козунак от тази смес,но при втасването видях,че щеше да е огромен и затова впоследствие разделих тестото на две части и така направих два големи козунака.

• Без да се усетя,започнах да плета  козунаците на плота и когато вече ги бях изплела започнах да ги пренасям в тавата и плетката ми се разпадна,нагласих ги някак,НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ да сложите хартия за печене в тавата,да я намазните и там да си плетете козунаците. Понеже го правя за първи път,изобщо не се усетих,че трудно ще ги пренеса от плота в тавата,нямам тренинг.

• Аз избрах да бъркам козунака с миксер и след това да доомеся с ръце,за да видя какъв ще бъде резултата и козунаците ми като за първи път станаха много хубави,вие може да си ги месите изцяло с ръце,по ваша преценка.

Добър апетит! 💟













Коментари